论坛风格切换切换到宽版
  • 2773阅读
  • 33回复

[求助]寫在前面的話. [复制链接]

上一主题 下一主题
离线懾青鬼

发帖
经验值
只看楼主 正序阅读 使用道具 楼主  发表于: 2005-10-29
響呢度,我懾青鬼向莫素玲小姐表示誠摯既敬意同最真實既道歉. 因為有D朋友唔忠意,所以我懾青鬼就跳級[返學果陣唔見我咁叻]唔提三年班.跳上四年班來.我地既老師係個靚姨,佢個名叫陸惠蘭.佢好似係從沖簍抑或斗山上來既.初初果陣阿懾仲有D忠意佢,但自從果次之後大家都互相討厭羅. 究竟果次係乜野料呢?......係雙料齊落-----偷食備戰甘蔗同打同學[莫素玲].其實我係畀人屈既.叫久屈成招,又都係美帝同蘇修累事.搞到我地中國人撒晒.連小學生都要去挖戰壕防空洞. 一日全校師生去上坑水庫腳練習學蔬散.即係話如果美帝蘇修飛機打來.如何仆底如何避飛來炸彈阿鬼早已明白晒.校長雷顯利一聲銀笛全体師生各奔東西.當時混亂之中懾青鬼同阿玲姐走埋只差几步之遙,冇耐第二聲笛又響.咁即係飛機投彈喇.響課堂上蘭姨話;如若遇到飛機在上空就即刻穩D樹底阿農田邊喱埋.咁我同阿老莫係咁急急腳飛向一幅備戰蔗田入邊每人一條壟坑就仆落去.當我一仆落地,嘻,有祿野隊入我既口喎.有D尿味咸咸地.但又甜甜地好似有D沙咁.睇真D原來係祿蔗頭[果棵甘蔗已被人斬頭斬尾取中間]我諗天助我也有蔗食.阿懾果陣變佐為食鬼話知你食佐先.阿玲姐響隔籬望住過來問;衰鬼食.食泥係咁既聲咩?我話;今日轉佐食蔗唔食泥.佢又話;D蔗係羅來榨糖換錢買武器打美帝蘇修既哇,你都敢食?我話;我知啊,如果宜家美帝蘇修既飛機響呢度飛來我有辦法打佢落來.你信唔信呢?玲姐話唔信,佢話淨係信遲D我會後悔,阿鬼諗;你冇得食呱......第三次吹笛再響,意思解除警報喇.我同素玲一前一後走出蔗田下山.集隊果陣真係無巧不成書.蘭姨同雷校長企響我也班隊面前,咁我同阿老莫都係矮細慣佐排最前面.我感覺有六隻眼望住我.雷校長問我;你叫乜名?玲姐搶答..."懾青鬼'.我心諗都冇問你.校長又問:食蔗唔食泥係邊個阿?"懾青鬼'.呢題又畀玲姐搶答佐.我心有D矛盾.點解校長知我食蔗呢?唔通佢真係咁叻?[原來懾青鬼既坏毛病係偷食唔識抹嘴,當時阿鬼既口周圍滿晒蔗皮上面D白粉末]咁就露晒喇.校長想我開口講野但莫小姐唔畀機會阿懾.校長再想張口問我,玲姐已用手指住我"懾青鬼'!校長,蘭姐同我異口同聲"人地都未講'.跟住阿鬼順手束住玲姐個胸襟係咁革佐玲姐一巴.阿鬼係咁衰佐,結果係開除紅小兵,果次真係失禮死人羅.不過.次次都有好在.每次開除佐少先隊啊紅小兵啊果D阿鬼一D都唔驚喎,因有燕子仔照住,驚都冇使驚喇.冇耐又入返羅,唔係咩啊.
离线7699394
发帖
经验值
只看该作者 33楼 发表于: 2005-11-14
區長;呢D話你應該早三十幾年前同D人講喇.宜家講已經太遲,因為譏笑人地既果個小顏童唔冇人知佢是否還在世上,就算在佢亦未必知區長你地心靈既創傷,同理佢可能冇睇到75one圍村綱頁.如果你想穩以前曾經講過呢三字經"豆X婆'既大小朋友我詁計大約有一千人左右.唔好忍喇,想出佐呢淡氣,刊登尋人廣告啦.科長都係咁建議架.
离线远游客

发帖
经验值
只看该作者 32楼 发表于: 2005-11-14
原文由 7699394 发表:
遠游客;你游得太遠喇,而且係夢游果隻,以致有好多野你都係想唔到,但當你想到果陳己經太遲羅,冇計.我出來滾不嬲都係搞三搞四架啦,哈哈,你吹我同阿鬼唔漲.至於我地既租宗D野講來都冇用,因為你唔係果份,冇符.係羅,伍煥平我同阿懾赤都諗唔到真停睡係你既鼓掌咘!@#$%^&*()_+?不過都唔算遲,係未?區長,不過我係科長.
9394, 你尽管去找他算帐,这与我无关.不过,谁要再提起"豆X婆",我不会象三十多年前那样不敢吭声.因为那提法,当面的背后的,在那年代,我忍了十年八年.那种感受别人无法理解.

[此帖子已被 远游客 在 2005-11-14 8:49:28 编辑过]
离线阿龔

发帖
经验值
只看该作者 31楼 发表于: 2005-11-14
樓上二位;將圍村鄉里D真佗擺上三叔張豬肉檯夾生割,是可忍,孰不可忍!
离线7699394
发帖
经验值
只看该作者 30楼 发表于: 2005-11-13
遠游客;你游得太遠喇,而且係夢游果隻,以致有好多野你都係想唔到,但當你想到果陳己經太遲羅,冇計.我出來滾不嬲都係搞三搞四架啦,哈哈,你吹我同阿鬼唔漲.至於我地既租宗D野講來都冇用,因為你唔係果份,冇符.係羅,伍煥平我同阿懾赤都諗唔到真停睡係你既鼓掌咘!@#$%^&*()_+?不過都唔算遲,係未?區長,不過我係科長.
离线花心萝卜

发帖
经验值
只看该作者 29楼 发表于: 2005-11-13
五百年前是一家啊~鬼仔岩唔岩啊?
离线远游客

发帖
经验值
只看该作者 28楼 发表于: 2005-11-13
阿鬼,想了半天才意识到你跟小燕原来是同宗,要不然的话怎么能象你说的那样:“次次都有好在.每次開除佐少先隊啊紅小兵啊果D阿鬼一D都唔驚喎,因有燕子仔照住,驚都冇使驚喇.冇耐又入返羅,唔係咩啊.”

以前也从来没有想到过,林共科和林小燕会是有什么亲戚关系,这样猜该不会差得很远吧。

[此帖子已被 远游客 在 2005-11-14 8:43:20 编辑过]
离线7699394
发帖
经验值
只看该作者 27楼 发表于: 2005-11-06
抑或卑阿玲姐趙完松啊?
离线7699394
发帖
经验值
只看该作者 26楼 发表于: 2005-11-02
原文由 brian 发表:
阿攝鬼;想吾到有乜嘢食過,仅仅系咸脆花生嗟.
鬼佬,莫小姐有冇請你食家禽家畜果D呀?你孬食佐唔認,夾走人喎.
离线7699394
发帖
经验值
只看该作者 25楼 发表于: 2005-11-02
2236,莫小姐係好,但唔係最好,且我諗佢也早己明花有主喇.不過阿鬼佢好多謝你打牒呢只原裝版本<<射雕英雄傳>>主題曲.
离线7699394
发帖
经验值
只看该作者 24楼 发表于: 2005-11-02
玫瑰姐姐.呢個唔係你喎,係個新奇氏橙來.
离线JH2236

发帖
经验值
只看该作者 23楼 发表于: 2005-11-01
原文由 懾青鬼 发表:
昌記,乜你宜家唔賣臘味羅?我經已向老莫道佐兩次歉羅,如果佢話宜家想打鬼"辟辟'我都除衭杰高畀玲姐,不過就唔畀你昌記

亚鬼:你最好自己唱埋哩首“世间始终你好”俾莫小姐听。区实原谅你啫

[此帖子已被 JH2236 在 2005-11-1 13:50:13 编辑过]
离线玫瑰花

发帖
经验值
只看该作者 22楼 发表于: 2005-11-01
睇鬼哥妙趣横生架贴笑到碌地.
离线懾青鬼
发帖
经验值
只看该作者 21楼 发表于: 2005-11-01
係坩羅昌記,阿懾D野睇下睇下你就貫既喇,唔係你點會回貼得既.
离线Brian

发帖
经验值
只看该作者 20楼 发表于: 2005-11-01
阿攝鬼;想吾到有乜嘢食過,仅仅系咸脆花生嗟.
快速回复
限100 字节
如果您提交过一次失败了,可以用”恢复数据”来恢复帖子内容

上一个 下一个