论坛风格切换切换到宽版
  • 21759阅读
  • 530回复

夢吉夜'談' [复制链接]

上一主题 下一主题
离线弄斧人
发帖
经验值
只看该作者 375楼 发表于: 2006-05-23

三叔公,恭喜你露天茶館新張.賀容我返入深山備齊再另行送上.同時亦提醒你老人家,几十歲人還學人爭生意,系唔系見到<白云茶館>興旺,勾起你老根開這茶檔呀?圍村有一老字號茶館足夠啦,不如你改為"煙屎館"或"紅酒庄"啦.現在你既然開左檔亦只好試下啦.蕃薯妹系未穿上旗袍做茶知客呀?

砍柴佬同<白云茶>主人不打不相識,重做梅朋友,你三叔公又系圍村高層,兩頭都不可得罪,唯有落力砍多兩擔柴分送兩館啦.

离线乐叔

发帖
经验值
只看该作者 376楼 发表于: 2006-05-23
哗!三叔公乜丐架世堂啊!阿乐叔早日先到天仁茶叶铺宁过,广先睇见103人参乌龙茶王个包装上面写有''七碗茶''。穷首诗哗!总还未尝过人参乌龙茶系乜味道。三叔公听讲话:冲茶穷时还要讲水要靓先得哗!第一系泉水、第二系河水、第三系井水、千祈冇使啊白云去山边牛担办宁个潭宁可尼黄泥水返来冲茶哗!
离线大番薯

发帖
经验值
只看该作者 377楼 发表于: 2006-05-23
弄斧人,你死未,你今次左右做人難咯,快D落力砍柴,我和碧咸都系茶館店小二,你得閑就來飲返杯茶啦.
离线大番薯

发帖
经验值
只看该作者 378楼 发表于: 2006-05-23
樂叔,我地茶館D茶系真材實料,你放心來飲,你唔好行錯去下邊窮條村哇.
离线長毛
发帖
经验值
只看该作者 379楼 发表于: 2006-05-23

大番莳,妳係乃条村开茶馆呀,讲呆听唔使揾咯,同梅乐叔一齐去饮茶,记得整返壶靓茶地呆。

离线花心萝卜

发帖
经验值
只看该作者 380楼 发表于: 2006-05-23
嘿!叔公开茶馆当然盼兴旺,江湖义气可是第一庄呀,叔公义薄云天;加上青睐围村好泥女大番薯,苗条身段穿上旗袍一头美发盘起来,定然靓爆镜!萝卜喝茶重实质~叔公可有乜靓茶?有乜靓茶点?请一一报上来~岩心水咯喔一定捧场!
离线三叔公

发帖
经验值
只看该作者 381楼 发表于: 2006-05-23

砍柴老,樂叔,,蘿卜,大家好,請坐下:茶館新開張難得你們來捧場,大番薯快到廚房整壺樂叔最鍾意的烏龍茶順便加几片人參落去,還有蘿卜最鍾意碧茶點奶油包.砍柴老:勿你甘講也?同時亦提醒你老人家,几十歲人還學人爭生意,系唔系見到<白云茶館>興旺,勾起你------“砍柴老.冇法意難做嚕嗎,

fficeffice" /> 

离线乐叔

发帖
经验值
只看该作者 382楼 发表于: 2006-05-24

长毛阿:三叔公冲好西茶咯哗!好行快乃呀!咦乜三叔公个茶壶丐得意嘅,真系物似主人形哗!

出个古仔你估吓讲先啦:三叔公高,三叔婆矮,公仔屙尿婆仔睇。

离线大番薯

发帖
经验值
只看该作者 383楼 发表于: 2006-05-24
樂叔,你入到茶館系飲茶,唔駛評論個壺啦,你有古仔就盡講,大番薯最中意聽,我還會沖多杯靚茶比你.
离线花心萝卜

发帖
经验值
只看该作者 384楼 发表于: 2006-05-24
原文由 乐叔 发表于 2006-5-24 7:39:32 :

......出个古仔你估吓讲先啦:三叔公高,三叔婆矮,公仔屙尿婆仔睇。

哈哈久违了的台山谜语~叔公变茶壶,叔婆成茶杯啦~乐叔有乜奖品啊?
离线oldchicken

发帖
经验值
只看该作者 385楼 发表于: 2006-05-24

一边看茶壶,一边听乐叔讲,我知你讲麽啦。外母啊,丐个人丐无三,吾好嫁人给距。

么屙屋屎该久“白云居”自开张啦,药吾等埋老鸡,梗死也。

离线外母
发帖
经验值
只看该作者 386楼 发表于: 2006-05-24

雞女婿:乜你丐有心請外母來飲茶莫?聽聞丐間茶館碧咸出品乃奶油包好好吃,你同呆一齊去試下啦.

离线乐叔

发帖
经验值
只看该作者 387楼 发表于: 2006-05-24

靓女罗卜呆个迷语系可来A阿长毛估裕哇大个人乃个嘟识领咯哇!

饮阿三叔公宁杯茶巡例梗系讲返盖古仔啦:话讲阿乐叔去等圩睇见阿班长屐哥到益食家宁同穷个伙记斗数''我话渌碗粥、你字话六碗粥。我话你估我个肚好似牛肚盖大个么,你字话牛肚牛膜二碟。真系岂有此理。听到丐优美个词语,老鸡连忙记住想走来围村讲屐外母听。等屐外母话佢叻。佢一路行一路念愁死唔记得。谁知行到半路过涉水过河穷时,挂住挽裤脚嘟一吓唔记得。急得佢到河中间宁摸来摸去-----。阿乐叔我估纸佢到河中间宁唔见阿么东东陪佢到宁换摸阻成个时辰。乐叔我问佢老鸡阿你唔见阿么东东也。老鸡浩话我唔见一句时闻!激阿呆一肚火闹佢:岂有此理你唔见句时闻几浩到条河丐稳阿。谁不知老鸡爽起来飞起丈二高:系盖句咯乐叔快乃还返盖句岂有此理来!一味追阿呆尾喊我还返句----岂有此理给佢。

离线三叔公

发帖
经验值
只看该作者 388楼 发表于: 2006-05-24
原文由 乐叔 发表于 2006-5-24 7:39:32 :

长毛阿:三叔公冲好西茶咯哗!好行快乃呀!咦乜三叔公个茶壶丐得意嘅,真系物似主人形哗!

出个古仔你估吓讲先啦:三叔公高,三叔婆矮,公仔屙尿婆仔睇。

樂叔:小平同志話齋不論巨白壺黑壺,沖到靚茶就系好壺.---你ok,我ok!

[此帖子已被 三叔公 在 2006-5-24 23:19:12 编辑过]

离线碧咸

发帖
经验值
只看该作者 389楼 发表于: 2006-05-24
原文由 外母 发表于 2006-5-24 10:17:33 :

雞女婿:乜你丐有心請外母來飲茶莫?聽聞丐間茶館碧咸出品乃奶油包好好吃,你同呆一齊去試下啦.

外母:三毛现在才知道你有众位靓女儿正在觅找乖女婿而轰动围村,现急急脚前来祝贺,外母个个女婿人才出众,前途无量.早日听萝卜小妞讲,外母的女儿好架势,相中的女婿也好把庳,还有一场‘现生现嫁’,哈哈,好不热闹,可惜三毛顾住玩,错过看热闹,想起来就心口痛,外母,你几时再来一场娶女婿?建议你在自己的酒楼开餐宴客,咸奶油包改为番薯萝卜包,味道一流,吃过返寻味,嘘,吾好甘大声,留返D秘密,到时比村民一个惊喜

[此帖子已被 碧咸 在 2006-5-24 21:52:43 编辑过]

快速回复
限100 字节
如果您在写长篇帖子又不马上发表,建议存为草稿

上一个 下一个