论坛风格切换切换到宽版
  • 20416阅读
  • 469回复

[原创]妙趣台山话 [复制链接]

上一主题 下一主题
离线大只佬

发帖
经验值
只看该作者 90楼 发表于: 2007-06-23

喂......你地几位想作反亚?假假地都系党代表啦,行开几日丐快同呆改左个花名咯,又话

去睇靓女朋友,76村有丐多靓女还使乜去乃睇亚;

离线白蘭花香

发帖
经验值
只看该作者 91楼 发表于: 2007-06-23
原文由 大只佬 发表于 2007-6-23 1:09:02 :

喂......你地几位想作反亚?假假地都系党代表啦,行开几日丐快同呆改左个花名咯,又话

大只佬:么你丐見到靚女又昏西样,流丐多口水又有么用喔?

[此帖子已被 白蘭花香 在 2007-6-23 8:58:58 编辑过]

离线大只佬

发帖
经验值
只看该作者 92楼 发表于: 2007-06-23
原文由 白蘭花香 发表于 2007-6-23 8:57:47 :
原文由 大只佬 发表于 2007-6-23 1:09:02 :

大只佬:么你丐見到靚女又昏西样,流丐多口水又有么用喔?

[此帖子已被 白蘭花香 在 2007-6-23 8:58:58 编辑过]

白班主;睇见丐靓女,吾流下口水,A屐话呆吾A面莫;

离线菠萝

发帖
经验值
只看该作者 93楼 发表于: 2007-06-23
原文由 carnaiton 发表于 2007-6-19 10:02:13 :
原文由 大只佬 发表于 2007-6-19 4:54:34 :
原文由 carnaiton 发表于 2007-6-18 2:11

carnaiton;你都几大细超互,有丐正个鲍鱼都吾讲呆听,得个睇字;
大只佬;你几日嘟吾入来,就算吃龙肉嘟呒你份啦?!你再迟D返来啊村长白兰花香和Wanyi叫成村人打罗去稳你罗?你巧迟入村我留返一煲靓汤A你. 此汤叫富贵冬虫鱼翅汤.
大只佬兄:么我失踪你也失踪?!你吾留在76村值班去乃呀?让班靓女打锣吻你,还丐有心留番盅冬虫鱼翅给你,真系羡煞旁人!
离线菠萝

发帖
经验值
只看该作者 94楼 发表于: 2007-06-23

败个冷撑!丐祕密的行踪都A班靓女跟踪,唉!冇细符......
离线大只佬

发帖
经验值
只看该作者 95楼 发表于: 2007-06-24
原文由 菠萝 发表于 2007-6-23 15:26:41 :
原文由 carnaiton 发表于 2007-6-19 10:02:13 :
原文由 大只佬 发表于 2007-6-19 4:54:34 :
原文由 carnaiton 发表于 2007-6-18 2:11

carnaiton;你都几大细超互,有丐正个鲍鱼都吾讲呆听,得个睇字;
大只佬;你几日嘟吾入来,就算吃龙肉嘟呒你份啦?!你再迟D返来啊村长白兰花香和Wanyi叫成村人打罗去稳你罗?你巧迟入村我留返一煲靓汤A你. 此汤叫富贵冬虫鱼翅汤.
大只佬兄:么我失踪你也失踪?!你吾留在76村值班去乃呀?让班靓女打锣吻你,还丐有心留番盅冬虫鱼翅给你,真系羡煞旁人!
菠萝兄;你吾提起,呆差D吾记得多谢carnaiton咯;
离线carnation

发帖
经验值
只看该作者 96楼 发表于: 2007-06-25
原文由 白蘭花香 发表于 2007-6-19 9:59:47 :

Carnaiton:丐只大鮑鱼~南昌街市檔~有冇得買,如果冇你要空运過去畀大只佬啦,佢對你咁好渚.

[此帖子已被 白蘭花香 在 2007-6-19 10:00:44 编辑过]

白兰花香:《南昌街市檔》有得買,无须空运過去因为我们有连锁店在全球各个地方(75one网全球都见得到)呒有怕.
离线carnation

发帖
经验值
只看该作者 97楼 发表于: 2007-06-25
原文由 liwanyi 发表于 2007-6-22 18:49:00 :
原文由 carnaiton 发表于 2007-6-22 12:22:40 :
原文由 白蘭花香 发表于 2007-6-22 9:43:45 :

原文由 liwanyi 发表于 2007-6-21 17:06:42 :

白班主:大只佬既情人应该系好靓女古哗。

等伛回村你问伛啦。

係吖:你又知大只佬去佐那里嗎?唔声唔气又揾靚女囉

白班主;Wanyi她当然知啦,不然她又几浩讲A你同呆听话大只佬去见靓女啊?Wanyi话她好靓女,吾知系吾系丐靓呢?

两位靓女:大只佬系去见丐个靓女咯,伛明天

返入村见你们哇,呆有千里眼睇见伛返村咯呆

要封嘴不说啦。

Liwanyi:不用封嘴.好事吾怕讲.
离线carnation

发帖
经验值
只看该作者 98楼 发表于: 2007-06-25
原文由 菠萝 发表于 2007-6-23 15:26:41 :

菠萝:你不用羡煞的字眼来形容,你多点入村,我们一样甚至更好的接侍.但请记住不要入村吸烟.免得搞到村内烟雾弥漫哗.
离线carnation

发帖
经验值
只看该作者 99楼 发表于: 2007-06-25
原文由 大只佬 发表于 2007-6-24 0:08:49 :

菠萝兄;你吾提起,呆差D吾记得多谢carnaiton咯;
大只佬:吾使客气,你系我们76村的贵宾,所以每分每秒都不敢待慢.
离线钟跃民
发帖
经验值
只看该作者 100楼 发表于: 2007-06-25

有楼上各位,76村真的很热闹!

下面也有个关于方言的笑话.大家笑一笑.

在深圳的一间麦当劳....

港客:"唔该一个猪柳汉堡."

店员:"要蛋呀!"

港客:"唔要蛋喇唔该."

店员好劳气:"你要蛋涡!"

港客开始蚊憎:"我唔要蛋喇,我净系要猪柳汉堡咋!"

店员更加劳气:"你要蛋一蛋呀!要蛋十分钟呀!"

(哈哈!可命!)

入境处.......

游客:"要睇新款证定系蓄牲证呀?"

(身份证定系出生证?)

关员##$$%^&**&^%$#@?

[此帖子已被 钟跃民 在 2007-6-25 10:44:28 编辑过]

离线大只佬

发帖
经验值
只看该作者 101楼 发表于: 2007-06-26

多谢钟兄;讲个丐好笑个故仔;

讲起国语同广东话也有好多A人误会的笑话;

80年代初好多北方人南下做电器生意,有几个北佬头岩岩从广州火车站下车,去稳

旅店,转入到汽车站后街就听见有位本地小贩靓女用半咸半淡个话大声叫(摸摸5毛钱,

又抓又吊1块钱,看看不用钱;) 几个北佬听到,哗...有丐着数架,急急脚巧走过去睇下,....

嘻嘻........原来系卖,(馒头同油炸油条);

离线carnation

发帖
经验值
只看该作者 102楼 发表于: 2007-06-26
原文由 钟跃民 发表于 2007-6-25 10:43:00 :

有楼上各位,76村真的很热闹!

下面也有个关于方言的笑话.大家笑一笑.

在深圳的一间麦当劳....

港客:"唔该一个猪柳汉堡."

店员:"要蛋呀!"

港客:"唔要蛋喇唔该."

店员好劳气:"你要蛋涡!"

港客开始蚊憎:"我唔要蛋喇,我净系要猪柳汉堡咋!"

店员更加劳气:"你要蛋一蛋呀!要蛋十分钟呀!"

(哈哈!可命!)

入境处.......

游客:"要睇新款证定系蓄牲证呀?"

(身份证定系出生证?)

关员##$$%^&**&^%$#@?

[此帖子已被 钟跃民 在 2007-6-25 10:44:28 编辑过]

钟跃民:你讲的古仔真可笑.正所谓南腔北调.古吾到在中国国内也有这种情况出现.
离线carnation

发帖
经验值
只看该作者 103楼 发表于: 2007-06-26
原文由 大只佬 发表于 2007-6-26 8:13:57 :

80年代初好多北方人南下做电器生意,有几个北佬头岩岩从广州火车站下车,去稳旅店,转入到汽车站后街就听见有位本地小贩靓女用半咸半淡个话大声叫(摸摸5毛钱,又抓又吊1块钱,看看不用钱;) 几个北佬听到,哗...有丐着数架,急急脚巧走过去睇下,....嘻嘻........原来系卖,(馒头同油炸油条);

大只佬:原来你个古仔捡到丐时才出笼,若不是钟跃民讲出他所讲的,你也准备尘封起来.你的古仔看落有点象三级,吓我一跳.睇准区原来又系鸡同鸭讲.死未!

[此帖子已被 carnaiton 在 2007-6-27 9:51:34 编辑过]

离线大只佬

发帖
经验值
只看该作者 104楼 发表于: 2007-06-27
原文由 carnaiton 发表于 2007-6-26 14:14:08 :
原文由 大只佬 发表于 2007-6-26 8:13:57 :

80年代初好多北方人南下做电器生意,有几个北佬头岩岩从广州火车站下车,去稳旅店,转入到汽车站后街就听见有位本地小贩靓女用半咸半淡个话大声叫(摸摸5毛钱,又抓又吊1块钱,看看不用钱;) 几个北佬听到,哗...有丐着数架,急急脚巧走过去睇下,....嘻嘻........原来系卖,(馒头同油炸油条);

大只佬:原来你个古仔捡到丐时才出笼,若不是钟跃民讲出他所讲的,你也准备尘封起来.你的古仔看落有点象三级,吓我一跳.系准区原来又系鸡同鸭讲.死未!
carnaiton;故仔系带有少少三级,如果吾系乃有丐爽阿;
快速回复
限100 字节
批量上传需要先选择文件,再选择上传

上一个 下一个