论坛风格切换切换到宽版
  • 2888阅读
  • 14回复

三十七年前的蜘蛛侠真人版 [复制链接]

上一主题 下一主题
离线摄青鬼.

发帖
经验值
只看楼主 倒序阅读 使用道具 楼主  发表于: 2007-10-23
<<三十七年前蜘蛛侠真人版>>
时间过得好鬼快,转下鬼眼,畀阿铲仔头拧住拳头吓多两吓又话上左六年级.我地班有三彬;两孑子(写唔出呢个字,意思系孪生);一关公.长头彬,司徒彬,偶楚彬为三彬.唔系至补三鞭.两子子就系健生厉生.飞明,飞民.为两孑孑.就一关公(攻)正是呢位仁兄见证我摄青鬼曾系蜘蛛侠,伛话所有乜鬼"飞人呀,荷里活暨所谓乜鬼蜘蛛侠,蝙蝠侠呀全部都系特技同做假景拍暨,系流暨.唯我阿鬼系坚暨.甘伛真系无讲大话,我摄青鬼系珍珠都无甘真...

[此帖子已被 摄青鬼. 在 2007-10-23 12:07:55 编辑过]

[此帖子已被 摄青鬼. 在 2007-10-23 14:42:59 编辑过]

离线花心萝卜

发帖
经验值
只看该作者 沙发  发表于: 2007-10-23
好啊,阿举有开坛讲估,萝卜担张凳仔过来啦,等住睇、听三十七年前阿举版蜘蛛侠,一定搞笑~有无洗脚水润喉啊,萝卜醒条好桥你啦,碧咸准备洗脚啦,随时等你去接呢~
离线JH2236

发帖
经验值
只看该作者 板凳  发表于: 2007-10-23
鬼叔,乜你估个呀?呆亦担张登女过来咯,快D讲啦
离线东来西往

发帖
经验值
只看该作者 地板  发表于: 2007-10-23
    鬼兄,当年呆子系六三班一分子哇。呆动起两只耳仔到丐等紧你细说当年哇。
离线摄青鬼.
发帖
经验值
只看该作者 4楼 发表于: 2007-10-23
东西兄.虽然你我同班且情如手足,但仁兄系乖乖仔.偶鬼系甩绳猴子.
离线东来西往

发帖
经验值
只看该作者 5楼 发表于: 2007-10-23

呆记得当年丐个班系先进班互,个个子系毛主席个好孩子哇。

离线都市骑士

发帖
经验值
只看该作者 6楼 发表于: 2007-10-23

飞明飞民是吴辉明吴辉民

离线摄青鬼.
发帖
经验值
只看该作者 7楼 发表于: 2007-10-23
<<三十七年前蜘蛛侠真人版>>
一日,畀阿铲仔头留堂"省"佐两卖之后返来屋企天棚我地暨老巢(我地一班牛鬼蛇神死党食烟暨地方响一间屋仔后面.好鬼写意)果日只有关公响度,我知伛响果处,因为伛请病假(条请假条系伛大老虾仔写暨),叫我拎果张纸仔返去畀铲仔头,甘余生一睇又一张流野伛就即刻食火药.加上我用石头叮死佐阿钢铁伛地只鸡,所以果日就食佐好几笼烧卖,疲下疲下就返到天棚.关公见我唔开心,伛都鸡食荧火虫心知肚明,(因为关公暨老豆系知识界同商界明人,写D字点会同先得暨,甘阿虾仔划几只蟑螂畀我拎返去.大家唔使谂都会知后果系点,吗即系左边读系衰梗,右边读糸梗衰噜)关公就对我讲:阿鬼啊,你食泥就食得多嘞,今曰就辛苦哂你啦,来来来,整返支正野先,我一睇,哇!"丰收",今曰你生日抑或我牛一啊?你响边度有钱买呢D正野呀?我问.(平时我地都系落楼下电影院周围执烟头返来掰开用纸再卷"荞头"来食.)伛答话:装伛老豆午睡之时,乘虚而偷佐一毫子,(呢个数字相当大果阵时)用五分钱买佐三支丰收.甘我地排排坐食丰收,刚才铲仔头暨鬼教诲跟住D烟雾上佐天喽.正叹紧烟,关公凝视一墙角话:阿鬼,你睇到吗?
                                           待续

[此帖子已被 摄青鬼. 在 2007-10-23 16:15:47 编辑过]

[此帖子已被 摄青鬼. 在 2007-10-24 11:50:37 编辑过]

离线阿龔

发帖
经验值
只看该作者 8楼 发表于: 2007-10-25
阿舉你更系睇到莫小姐.
离线百合

发帖
经验值
只看该作者 9楼 发表于: 2007-10-25
摄青鬼:乜你古仔讲穷个关公系买住响西安路个呀?
离线7699394
发帖
经验值
只看该作者 10楼 发表于: 2007-10-26

Yes,lily.

离线摄青鬼.
发帖
经验值
只看该作者 11楼 发表于: 2007-10-26
接<<三十七年前蜘蛛侠真人版>>-----两条友正响度叹紧烟,关公伛见到墙角度有只唔大唔细暨蜘珠正在爬上爬落,伛就话;阿鬼你见到吗?D蜘蛛真系得,琴甘鬼高又唔会跌鬼死,我答伛:我都得啦.关公唔鬼份,成个弹起话:你得?伛环顾四围又讲:你有鬼办法爬上银行屋顶(即系台西路夹西濠路之中心储蓄所)畀我睇!?我话输乜鬼?伛话"丰收"一支(因为关公用五分钱买鬼佐三支烟仔,果阵时D烟系可以卖散)杀鬼你!我话.我摄青鬼真系从来唔鬼识个死字点写,从我屋企天棚离银行屋顶还有几层高噜吗,算下我从光卓屋企天棚爬上小健暨天棚,再由小健天棚爬上坚夫天棚,再爬窗口上银行屋顶.一路,D窗口攀位好似为我阿鬼而设,下下岩岩好,一鼓作气大约两分钟就大功告成.我阿鬼企响全城最高处(或者县府大楼高些,或低些,当时觉得最高),前面我望到狮子山,后面望到砍头山.张开双手(电影<<铁达尼号>>果个镜头系抄袭我阿鬼暨依吗)果种感觉无法形容,成个人似响空中飞翔,下面D人似蚂蚁甘鬼细粒.偶鬼大喊一声:我上来啦!!!关公你争我支丰收!!!哈哈,如果换转阿波仔一早跌佐落去噜,因为阿波仔有畏高症.系唔系呀波仔?
原路返回.关公惊死蚀鬼底,点着支正野猛址几啖之后先畀我,闲话间,我同伛讲;我阿鬼唔单只识爬,仲识飞添.关公:真定假啊?乱呷廿四.珍珠都无甘真我话.我地行埋冷巷边,关公话:阿鬼,你唔系话飞过阿黄莺仔伛地果边吗?(黄莺仔----谭莺儿,伛地暨屋企西安路辅尾对住我地西濠路辅尾)我答:无错.伛又讲:如果我飞唔过去对面,跌鬼落去,卤鬼骨喂猫都无哇.最多我又变只猛少少暨摄青鬼,我答.你真系飞?伛又问.我答:睇你输乜鬼噜?伛两只手指钳着支烟,手指公托住下巴,果对关公眼半开半闭,成付奸公相.好!就赌.....!赌乜哇?果阵时我都想知伛耍乜鬼花样,就问.伛话:输---豉油捞饭一碗!好,又杀你!我又答,跟住我阿鬼企上去,一跃.关公咪埋对眼昏鬼底佐.果条相隔双条街暨冷巷话宽唔宽,话窄唔窄大约有五六米宽.但对于一个细露仔来讲就相当之宽.我谂从来除佐我阿鬼两兄弟可以飞来飞去之外(我大老阿杰亦可以飞)无人够胆有此壮举.我阿鬼暨感觉就好似时间突然停鬼顿佐,成个人似急冰佐褂响半空之中,唔知过佐几鬼耐听到轰甘一声,我突然醒番.又听见关公响果边喊:阿鬼啊,我都叫住孬鬼飞暨啦,你系要飞,宜家我点鬼同你屋企人讲呀,呜,呜,呜...我想起身闹鬼伛,但双脚麻哂,我坐响度卒卒双鬼脚,哈,郁返.甘我响黄莺仔果边企鬼起又是一跃,飞行过程中我见关公仆身向下望还响处哇哇喊.又是一声响,关公回头,我也着地,伛惊喜地讲:我以为跌鬼死你噜.我答:彻鬼崩你!你死我都未鬼死.突然,后面一声开门响,我同关公四目相对,即刻拿声跑到屋仔后面."边D死仔包响呢度跳来跳去呀!跳鬼烂哂D界砖(屋顶隔热层)死仔包
...!@#$%^&*()~?一轮机关枪扫过来,屋仔后面烟雾四起(我地猛甘吹烟)伛点知我地系死仔包呢?傻仔问,我一巴过去:黄莺仔见到我地背后噜嘛.甘又系,关公扫下块面.我碗饭呢?我问.跟返屋企食罗伛答.临落楼前我地见黄莺仔天棚门无闩就一轮手榴弹(石仔砖头)对住门口系甘轰炸,只闻乒乒乓乓打烂暖壶茶杯花瓶之类响声,跟住又一轮机枪哒哒哒!@#$%^&*()?~,我地仆响我地边楼梯边用手封住口唔敢笑大声.后来阿黄莺仔都原谅佐我地,早几年同学电话会议中话唔使我地赔罗,听讲话打烂佐暖壳两个;清朝乾龙茶具一套;宋代大花瓶一个;汉朝兵马勇一个;毛主席接见红卫兵镜架一个还有其他...真系感到十分内疚.
   返到关公屋企,无人响企,衰仔响纱柜仔内拧出碗饭淋D豉油又加一匙猪油抄反就队过来,我一嗦,哗,我从未食过甘好味暨饭,我由摄青鬼变佐饿鬼.呢碗先自系天下第一饭,即使我到今时今日还怀念果碗饭.唔够十秒钟饭全部滑入鬼肚,舔舔利问仲有无呀?关公话:有,不过系我食唔系畀你只饿鬼食,衰仔响柜仔度再神出一碗饭照整,果只味真系无法抵挡.饿鬼求再畀D食下,关公唔制,装伛食食下,饿鬼就突然抢碗,你我相持不下加上呢碗加料猪油,一滑手"嘭"声跌烂佐大家都无得食.与此同时有一男人声:边个又打烂野呀!败,关公老豆返来!一个高大戴眼镜暨男人入屋,我阿鬼一摄落佐楼乜都唔知.  完.

[此帖子已被 摄青鬼. 在 2007-10-26 11:08:29 编辑过]

[此帖子已被 摄青鬼. 在 2007-10-26 11:20:17 编辑过]

离线大番薯

发帖
经验值
只看该作者 12楼 发表于: 2007-10-29
阿鬼,睇你丐契,唔計得連紅小兵都冇得做咯.
离线7699394
发帖
经验值
只看该作者 13楼 发表于: 2007-11-03
生梗鸡屎味番莳,阿鬼伛从一到六年级都系由少先队到红小兵未断过(间中被开除,燕姐照住好快又入返.)做乜先毛份做红小兵呀.上中学又红卫兵又共青团,毕业后又工纠,你都毛阿鬼丐威活!
离线大番薯

发帖
经验值
只看该作者 14楼 发表于: 2007-11-03
阿9,你作撩架闹莫?番薯唔臭雞屎,系阿鬼去鑽雞籠才有芒雞油味.阿鬼几時有丐叻呀?成日漏褲漏褲,飲涼水多寒西又話入共青團,阿誰信呀?
快速回复
限100 字节
如果您在写长篇帖子又不马上发表,建议存为草稿

上一个 下一个